Testiradan osat

halsning och lek husse

Tervehdys ja leikki

Tässä tarkastellaan sitä, miten koira käyttäytyy vieraita ihmisiä kohtaan. Arvioitava ominaisuus on luoksepäästävyys. Koiralla on myös mahdollisuus näyttää yhteistyöhalukkuutensa ja leikkisyytensä. Jotkut koirat eivät pysty olemaan rohkeita ilman omistajaansa. Toiset koirat vaihtelevat leikkisyydestä taisteluhaluisuuteen, eivätkä halua luovuttaa lelujaan. Jotkut taas voivat olla alistuvia, liioitellun iloisia, levottomia tai pelokkaita.


lilla bytet 2

Pieni sallis

En liten trasa dras i zick-zack mönster ifrån hunden för att bedömma hur hunden beter sig då ngt hasitg flyr bort. Man iaktar hur hunde beter sig då den ser trasan samt hur den förföljer då den kopplas loss. Tempo och målinriktning är saker som bedöms samt intresset för trasan. Egenskapen som lockas fram är jaktkamplust.


stora bytet

Iso saalis

Iso saalis toimii saman periaatteen mukaan kuin pikku saalis, vain saalis on suurempi. Saaliina on henkilö, joka juoksee sik-sak -kuviota ja lopuksi kyykistyy puolittain piiloon. Tässä tarkkaillaan myös koiran kiinnostusta seurata saalista sekä tapaa mennä ja ottaa kontaktia hahmon kanssa. Näin tulee testattua myös koiran takaa-ajohalukkuus. Jos koira epäröi tai pelkää, on tärkeää huomioida myös se, mitä koira tekee kun sitä alkaa pelottaa.


figurskogen

Figurskogen

I det här momentet springer ägaren iväg genom en stor mängd skyttefigurer. Till en början ser hunden endast ett fåtal, men när den skall föjla sin ägare överraskas den av den stora mängden figurer. När hunden tagit sig till sin ägare upprepas samma procedur, men nu drar man även upp en figur i det ögonblicket hunden skall passera.


overallen2

Haalari

Nyt koira yllätetään kun mitään muuta ei ole meneillään, edellisessä kohdassahan se tapahtui koiran etsiessä omistajaansa.

Kun koira kävelee omistajansa kanssa, vedetään yhtäkkiä ylös (muotoonsa pingoitettu) haalari. On tärkeää havaita ja analysoida mitä koira tekee tapahtumahetkellä.


skramlet2

Räminä

Osa koirista voi reagoida erityisesti äkillisiin ääniin. Tällaisten ääniherkkien koirien tunnistaminen on ratkaisevan tärkeää mm. jalostustyön kannalta. 

Vetämällä kettinkiä edestakaisin aaltopellin päällä, saadaan aikaiseksi epätavallinen ääni. Koska koiralla ei varmastikaan ole kokemusta vastaavasta äänestä aiemmin, voidaan sen reaktioita arvioida luotettavasti.


kampgubben2

Kampgubben

Tässä koira tapaa naamioidun henkilön, joka vuoroin yrittää kutsua koiraa leikkimään liikkumalla leikkisästi ja kutsuvasti – ja vuoroin yllyttää koiraa taisteluun. 

Valepuku ja liikkumistapa ovat hyvin tärkeitä. Koira ei saa arvata, että kyseessä on ihminen, koska silloin koiran olisi helpompi arvata mahdollisuutensa päästä leikkiin mukaan. Omistaja pitää koiran kytkettynä kun hahmo tunnustelee tilannetta ja esittäytyy koputtamalla, sitten hahmo rymistelee heitä kohti vaihdellen käyttäytymistään leikkisyyden ja taistelun välillä. Tämä päättyy siihen, että hahmo pysähtyy ja kääntyy pois. Koira päästetään irti ja sillä on mahdollisuus mennä hahmon perään ja luoda kontakti. Jos koira ei tee sitä yksin, omistaja seuraa mukana.


sladen1

Kelkka

Här kommer en halv skyttefigur iklädd mössa och tröja att dras sakta mot hunden som står med sin ägare. Till skillnad från kampgubben så gör inte denna några inbjudande inviter utan kommer sakta mot hunden med ett stelt ansiktsuttryck och stirriga ögon. Detta upplever hundar som hot, därför kan man här se hundar som visar betydligt starkare känslor än tidigare under testet. Det kan bero på att hunden påverkats av stressen. När en hund besvarar ett hot pratar vi om försvarslust och den aggressiva känsloyttringen kallas skärpa.


20100730 223235

Kummitukset

Här vill man väcka hundens försvarslust och se om den kan bli arg. Två spöken med bistra miner skrider fram från två olika håll på så sätt att hunden klart kan se dem båda. Hunden kan uppleva dessa som väldigt hotfulla, dels för att dom är stora och dels för att dom är två som kommer tyst mot den. Hunden kan komma att känna sig trängd och antingen vill den fly, ge upp eller försvara sig.

Som avslutning släpps hunden fri och får gå fram och titta, antingen själv eller med hjälp av föraren.


 

Paukut

Hur hundar reagerar på skott betraktas som ärftligt. Skotträdsla har hög arvbarhet.

Det är vanligt att hundar reagerar på skott. Det är hur som reagerar vi vill veta. Dom kan reagera postivt eller negativt. Aktiviteten kan öka men försvinna straxt efter. Men en del blir ängsliga och rädda.