Uutiset

AFRIKKALAINEN SIKARUTTO

Koska monet käyvät Euroopassa metsästämässä, astuttamassa / hakemassa koiria jne. haluamme kiinnittää huomionne siihen, että afrikkalaisen sikaruton leviäminen on lisääntymässä Euroopassa ja on nyt saavuttanut myös Saksan.

Tällä haluamme kertoa mitä kannattaa miettiä ennen paluumatkaa Suomeen.

Afrikkalainen sikarutto on virustauti, jota ei vielä ole Suomessa, mutta se leviää Euroopassa. Tauti on uhka villisikakannalle, metsästykselle ja kotisikakarjoille. Siksi on tärkeää työskennellä ennaltaehkäisevästi, jotta se ei pääse Suomeen.

Afrikkalainen sikarutto on virustauti, joka tartuttaa villisikoja ja kotisikoja. Yli 90 % tartunnan saaneista eläimistä kuolee, yleensä 5-10 päivän kuluessa. Yleisiä oireita ovat korkea kuume, ruokahalun heikkeneminen, ripuli, hengitysvaikeudet, epävakaa kävely ja ihon punertavan violetti värimuutos. Jotkut eläimet kuolevat niin nopeasti, että heillä ei ole aikaa kehittää mitään oireita.

Afrikkalainen sikarutto leviää suorassa kosketuksessa eläinten välillä, mutta myös saastuneen ympäristön ja lihavalmisteiden kautta. Tartunnan saaneessa eläimessä virus löytyy verestä ja kudoksista, ja se erittyy ulosteisiin, virtsaan ja sylkeen. Eläimen ulkopuolella ympäristössä virus selviää suhteellisen lyhyen ajan, mutta se voi selviytyä useita vuosia jäähdytetyssä, savustetussa, suolatussa, kuivatussa ja pakastetussa lihassa. Virus voi selviytyä pitkään myös taudista kuolleiden eläinten ruhoissa.

Älä vie tartuntaa Suomeen - pidä mielessä, kun metsästät ulkomaille

  • Virus voi selviytyä useita vuosia proteiinipitoisessa ympäristössä, kuten veressä ja lihassa, ja se voi selviytyä ainakin muutaman päivän tai viikon toisessa ympäristössä. Tämä tarkoittaa, että viruksen voi löytyä vaatteista, kengistä ja muista varusteista. Jos esineisiin tai esimerkiksi kenkiin tarttuneessa maaperässä on veren roiskeita, virus voi elää pidempään. Sikaruton alueilla metsästävien metsästäjien on siksi oltava erityisen varovaisia, jotta he eivät tuo mukaansa viruksen palauttamista Suomeen.
  • Ennen kotiin palaamista on tärkeää puhdistaa perusteellisesti virusta leviävät esineet, kuten autonrenkaat, kengät, vaatteet ja muut varusteet. On tärkeää päästä eroon veriroiskeista. Vaatteet tulisi mieluiten pestä koneessa. Kun on kyse vaatteista ja varusteista, jotka kestävät lämpöä, voit laittaa ne saunaan vähintään 60 asteeseen 30 minuutiksi.
  • Jos metsästyskoira on ollut matkalla, pese sen turkki ennen kotimatkaa.
  • 48 tunnin kuluttua kotiin palatessasi, sinun ei tule käydä sikakarjoissa, käsitellä villisikarehuja tai käydä villisikojen ruokintapaikoilla.
  • Sinun ei pitäisi tuoda käsittelemättömiä trofeita, koska ne voivat levittää infektiota.
  • Lihavalmisteita ei tule tuoda Suomeen sikarutosta kärsivistä maista. Tämä johtuu infektion leviämisriskistä. Lihan tai lihavalmisteiden tuominen tietyiltä alueilta on kielletty maissa, joissa tartunta löytyy.

Lähteet         
Svenska Wachtelhundklubben
Svenska Jägareförbundet

Valmistava kurssi NUO/ALO kokeita varten

Sorvistvägen 855, Nykarleby
Sunnuntai 9 elokuuta 2020
Klo. 16:00–19:00

Suomen Viiriäiskoirakerho järjestää valmistavan kurssin teille jotka aiotte osallistua NUO/ALO kokeisiin syksyllä. Kerromme kokeen kaikista osista ja valmistetaan koiranohjaaja kokeeseen. Teemme myös muutama harjoitus koiran kanssa teoriaosuuden jälkeen, joten koira mukaan.

Ilmottaudu viimeistään 5.8.2020 osoitteeseen info(a)viiriaiskoirakerho.fi 

10.01.2016

Keväällä 2013 esitetyssä Erätulilla-ohjelmassa Suomen Viiriäiskoirakerhon edustajat näyttivät, miten sorkkaeläinten metsästys onnistuu viiriäiskoirilla. Ohjelmassa esitetyn materiaalin perusteella poliisi sai tutkintapyynnön Suomen Riistakeskukselta sen selvittämiseksi, rikottiinko Metsästysasetuksen 12 § käyttämällä sorkkaeläinten metsästyksessä karkottavaa koiraa.
Lue lisää

09.07.2015

Tervetuloa Kauhajoelle 12-13.9.2015 nuorten koirien ja aloittelijoiden kokeeseen. Kokoontuminen ja yöpyminen Sotkan Erähovilla. Osoite Erähovintie 60, 61800 Kauhajoki.
Lue lisää